Fez - Marokko
Home » Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden


Fez was in vroegere tijden de hoofdstad van Marokko. Dit veranderede toen de Fransen kwamen. Het waren de Fransen die van Rabat het bestuurscentrum maakten. 
Fez is een stad die bekend staat om zijn vele imponerende monumenten. Het erg bekend monument is de universiteit en het heiligdom van Moulai Idriss. Dit is een zeer belangrijk persoon in de geschiedenis van Fez want het is de oorspronkelijke stichter van deze stad.
Ook de Karaouine moskee uit de negende eeuw is zeer bekend over de gehele wereld. Het is één van de oudste en moskeeën in het westelijk deel van de moslim-wereld.
Het is voor honderden jaren lang één van de belangrijkste spirituele en intellectuele centra van de Islam geweest Heden ten dage is de moslim-universiteit van Fez hier nog steeds gevestigd.
Een absolute aanrader om te bezoeken is de medina. Dit is een labyrint van straatjes en steegjes.  U waant zich hier ongetijfeld honderden jaren terug in de tijd. Denk er wel aan dat u met een auto (of motor) de Medina niet inkomt. Deze is namelijk geheel autovrij.  Voor het transport van zwaardere voorwerpen dragen vooral ezels zorg. 
In het centrum van de medina liggen de wereldberoemde  leerlooierijen van Fez. Dit is een kleurrijk geheel  waar ook nu nog op de traditionele manier huiden worden gelooid en vervolgens geverfd. U zult ook zien dat het voor de toeristen die hier voor het eerst komen een aanslag op het reukorgaan is.
De kleur van de stad Fez is kobaltblauw. Dat is duidelijk te zien aan een van de toegangspoorten tot de stad, de Bab Boujeloud. De buitenkant heeft een helderblauwe kleur, de binnenkant is groen, dit is de kleur van de islam.
Fez heeft circa één miljoen inwoners. Het is één van de vier zogenoemde koningsteden.